NIEUW: eet!verleden Academie

kookvideo eet!verleden Academie

Graag laat ik je kennis maken met een prachtig nieuw onderdeel van eet!verleden: eet!verleden Academie. Een online platform over culinaire geschiedenis dat digitale historische kookcursussen, kookcolleges, lezingen en historische kookboeken biedt.

Culinair erfgoed op de kaart

Culinair erfgoed is een ondergeschoven kindje in Nederland. Dat is zonde, want historische kookboeken, archeologische vondsten en schilderijen zijn ongelofelijk inspirerend voor de keuken van nu. Het is ook onbegrijpelijk. Eten en drinken is de essentie van ons bestaan en dat was het ook voor onze voorouders. Voeding bepaalde het leven en was verbonden aan status, gezondheid, genot, cultuur, religie, economie, handel en zeker ook politiek. Waarom is er zo weinig aandacht voor culinaire geschiedenis en culinair erfgoed vroeg ik mij altijd af. Omdat het vrijwel onzichtbaar is, is mijn conclusie.

Gepassioneerd door geschiedenis én eten ben ik dan ook al jaren actief om culinaire geschiedenis en culinair erfgoed op toegankelijke en diverse wijze onder de aandacht bij een breed publiek te brengen. Naast mijn historische kookboeken, deze website met blog, het verzorgen van lezingen, organiseren van historische kookreizen en openen van een kleine webwinkel richtte ik in 2013 het historisch kookatelier op. Het kreeg een fysieke plek in Nijmegen waar ik tot 2022 historische kookworkshops en cursussen gaf. Deze krijgen nu allemaal in digitale vorm een plekje op eet!verleden Academie. Hiermee hoop ik culinaire geschiedenis en erfgoed nóg meer op de kaart te kunnen zetten en voor een groter publiek toegankelijk te maken.

eet!verleden Academie

eet!verleden Academie biedt een divers en aantrekkelijk aanbod digitale producten. Naast online lezingen ontwikkelen we ook complete kookworkshops en kookcursussen die zeer rijk aan historische informatie én presentatievormen zijn. Behalve artikelen en kunstgeschiedenis zitten ze vol video’s, historische filmpjes, interviews en kookvideo’s. Voor de ontwikkeling wordt veel historisch onderzoek gedaan, samenwerkingen aangegaan met deskundigen en erfgoedinstellingen en vervolgens wordt alle informatie omgezet in aantrekkelijke digitale uitingen.

Beeldlezing

In de digitale producten die ik ontwikkel voor eet!verleden Academie maak ik veel gebruik van kunstgeschiedenis. Deze beeldlezing, die onderdeel is van de Historische Bakcursus, is een voorbeeld van het cursusmateriaal.

Hoe werkt de Academie?

Alle digitale producten van de Academie zijn beschikbaar in een online e-learningplatform. Om gebruik te kunnen maken van de digitale producten, maak je een gratis account aan. Met dit account kun je de cursussen, colleges en lezingen volgen en boeken en recepten downloaden. Naast de betaalde producten die wij aanbieden, kun je via het gratis account ook allerlei gratis producten downloaden en volgen. Nieuwe items worden aangekondigd via de nieuwsbrief van eet!verleden.

Voorbeeld Instructievideo

Voor de kookcursussen en kookcolleges worden kookvideo’s en instructievideo’s ontwikkeld. Onderstaande video is een voorbeeld van een instructievideo die we maakten voor bij de Historische Bakcursus en het Historisch Bakboek.

Extra’s voor vrienden van eet!verleden

Vrienden van eet!verleden ontvangen een selectie van de online colleges en cursussen in hun vriendschapspakket en hebben altijd toegang tot al het gratis materiaal dat op het platform staat. Goede en Beste vrienden ontvangen ook altijd korting op alle cursussen die op het platform staan. Via een persoonlijk account kunnen vrienden ook altijd alle vriendenrecepten downloaden en ontvangen zij regelmatig extra kortingen op zowel het online materiaal als fysieke kookboeken en activiteiten. Word ook vriend en profiteer van al deze voordelen.

Voor vragen en hulp bij het gebruik van het platform, staan we uiteraard altijd voor je klaar.