Graag laat ik je kennis maken met een prachtig nieuw onderdeel van eet!verleden: eet!verleden Academie. Een online platform over culinaire geschiedenis dat digitale historische kookcursussen, kookcolleges, lezingen, kookboeken en recepten biedt.
Culinair erfgoed op de kaart
Culinair erfgoed is een ondergeschoven kindje in Nederland. Dat is zonde, want historische kookboeken, archeologische vondsten en schilderijen zijn ongelofelijk inspirerend voor de keuken van nu. Het is ook onbegrijpelijk. Eten en drinken is de essentie van ons bestaan en dat was het ook voor onze voorouders. Voeding bepaalde het leven en was verbonden aan status, gezondheid, genot, cultuur, religie, economie, handel en zeker ook politiek. Waarom is er zo weinig aandacht voor culinaire geschiedenis en culinair erfgoed vroeg ik mij altijd af. Omdat het vrijwel onzichtbaar is, is mijn conclusie.
Gepassioneerd door geschiedenis én eten ben ik dan ook al jaren actief om culinaire geschiedenis en culinair erfgoed op toegankelijke en diverse wijze onder de aandacht bij een breed publiek te brengen. Naast mijn historische kookboeken, deze website met blog en het verzorgen van lezingen richtte ik in 2013 het Historisch Kookatelier op. Daar worden historische kookworkshops en cursussen gegeven en er ontstond een kleine webwinkel met historische foodproducten. Sinds 2019 kwamen er historische kookreizen bij en nu maak ik de grote stap om een online culinair historisch platform op te richten, eet!verleden Academie. Hiermee hoop ik culinaire geschiedenis en erfgoed nóg meer op de kaart te kunnen zetten en voor een groter publiek toegankelijk te maken.
eet!verleden Academie
eet!verleden Academie biedt een divers en aantrekkelijk aanbod digitale producten. Naast recepten en digitale kookboeken, die altijd te downloaden zijn, ontwikkelen we ook online lezingen en complete kookworkshops en kookcursussen die zeer rijk aan historische informatie én presentatievormen zijn. Behalve artikelen en historisch beeldmateriaal zitten ze vol video’s, historische filmpjes, interviews en kookvideo’s. Voor de ontwikkeling wordt veel historisch onderzoek gedaan, samenwerkingen aangegaan met deskundigen en erfgoedinstellingen en vervolgens wordt alle informatie omgezet in aantrekkelijke digitale uitingen.
Beeldlezing
In de digitale producten die ik ontwikkel voor eet!verleden Academie maak ik veel gebruik van historisch beeldmateriaal. Deze beeldlezing, die onderdeel wordt van de Historische Bakcursus, is een voorbeeld van het cursusmateriaal.
Hoe werkt de Academie?
Alle digitale producten van de Academie zijn beschikbaar in een online e-learningplatform dat aan deze website is gekoppeld. Om gebruik te kunnen maken van de digitale producten, maak je een gratis account aan. Met dit account kun je de cursussen, colleges en lezingen volgen en de boeken en recepten downloaden. Naast de betaalde producten die wij aanbieden, kun je via het gratis account ook allerlei gratis producten downloaden en volgen. Nieuwe items worden aangekondigd via de nieuwsbrief van eet!verleden.
Voorbeeld Instructievideo
Voor de kookcursussen en kookcolleges worden kookvideo’s en instructievideo’s ontwikkeld. Onderstaande video is een voorbeeld van een instructievideo die we maakten voor bij de Historische Bakcursus en het digitale Historisch Bakboek.
Extra’s voor vrienden van eet!verleden
Vrienden van eet!verleden ontvangen via de Academie, naast het gratis leermateriaal op het platform, ook regelmatig kortingen of gratis toegang tot bijvoorbeeld lezingen, artikelen en historische filmpjes. Wellicht vind je het interessant om ook vriend te worden.
Voor vragen en hulp bij het gebruik van het platform, staan we uiteraard altijd voor je klaar.