Lezing over de keuken van de Gouden Eeuw

De verstandige kock, 1683

Mijn eerste online lezing over de historische keuken staat online! Met mijn vlotte en boeiende lezing waarin hét kookboek uit de Gouden Eeuw centraal staat, neem ik je mee naar de keuken van de zeventiende eeuw.

Aan de hand van een origineel exemplaar van De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster uit 1683 vertel ik het bijzondere verhaal over voeding in de zeventiende eeuw. Aan bod komen onder andere het harde bestaan en tijdrovende kooktechnieken in de keuken, de grote verscheidenheid aan ingrediënten die in de zeventiende eeuw al beschikbaar waren en het reilen en zeilen aan tafel.

De lezing biedt maar liefst 1 uur en 15 minuten kijk- en luisterplezier en is geïllustreerd met ruim 70 afbeeldingen van kookboeken, prenten en voornamelijk schilderijen uit de zeventiende eeuw. Zo krijgt de kijker en luisteraar een goed beeld van ingrediënten, gerechten, eetgewoonten en tafelaankleding in die periode.

Vrolijk gezelschap in de buitenlucht, Gesina ter Borch (1658) Rijksmuseum
Vrolijk gezelschap in de buitenlucht, Gesina ter Borch, 1658, Rijksmuseum

De verstandige kock

Het kookboek geeft een prachtig beeld van wat er in de zeventiende eeuw in de keukens van welgestelden gebraden, gestoofd, gebakken, gekonfijt en gekookt werd. Ingrediënten uit het seizoen, van kop tot staart, langzaam gegaard, geen verspilling en zelf gekweekt.

Meer dan een lezing

Bij de lezing is een lijst met ruim 70 illustraties beschikbaar, die bovendien voorzien is van linkjes naar de musea of cultuurinstellingen waarvan het beeld afkomstig is. Het vormt een fantastische beeldbank over de keuken van de Gouden Eeuw.

Ook is het mogelijk om online door mijn originele exemplaar van De verstandige kock te bladeren. Met je neus in een kookboekje van ruim 300 jaar oud! En bovendien heb je alle recepten voortaan binnen handbereik.

Pronkstilleven, Adriaen van Utrecht (1644) Rijksmuseum
Pronkstilleven, Adriaen van Utrecht, 1644, Rijksmuseum

Kookboek van de Gouden Eeuw

Krijg je meteen zin om de keuken in te duiken en zo’n heerlijk recept uit de zeventiende eeuw te maken? De lezing is met korting te bestellen in combinatie met mijn Kookboek van de Gouden Eeuw. Het is een heerlijk boekje dat de keuken van de gegoede burgerij in onze rijke zeventiende eeuw laat zien. Het boek bevat circa 30 mooie maakbare recepten met hier en daar een aardige uitdaging, vlotte korte artikelen en prachtig historisch beeldmateriaal. De historische recepten komen uit kookboeken die in de zeventiende eeuw het licht zagen in Frankrijk en de Lage Landen.

Het Kookboek van de Gouden Eeuw
Het Kookboek van de Gouden Eeuw