Online Kookcursus: Zoetigheid in de 18e eeuw

Brioche van Jean Baptiste, Siméon Chardin

We lanceren vandaag een nieuwe online historische kookcursus op eet!verleden Academie over Zoetigheid in de 18e eeuw. Aan de hand van ruim 20 lessen vol artikelen, prachtig historisch beeldmateriaal, kookvideo’s, interviews met deskundigen, een video waarin we koken in de keuken van Kasteel Amerongen en heerlijke recepten ontdek je de grote voorliefde voor zoet in de 18e eeuw.

De online historische kookcursus

De historische kookcursus biedt vele uren kook-, lees-, kijk- en luisterplezier. In ruim 20 lessen leer je onder andere over de keuken, kookboeken, theeviste, dranken, serviezen, eetgewoonten, suiker, feestgebruiken en de grote variatie aan koek, gebak, taart en andere zoetigheid in de achttiende eeuw. De cursus komt voort uit de kookcursus De keuken van de 18e eeuw, waarvan we de module over de theevisite nu ook los aanbieden.

Deskundigen aan het woord

We ontwikkelden deze cursus niet alleen zelf, maar in fijne samenwerking met een aantal deskundigen. Porseleinspecialist Suzanne Klüver nodigde ons uit bij haar thuis waar we haar interviewden tussen een enorme collectie Aziatisch porselein. Ze vertelt er uitgebreid over in de kookcursus. Wijnhistorica en vinologe Mariëlla Beukers interviewden we over wijn bij de theevisite. Daar werd een aardig glaasje gedronken. Ook Kasteel Amerongen opende de deur voor ons. Conservator Lodewijk Gerretsen vertelt honderduit in de kasteelkeuken, waar je aan de hand van een video een kijkje in neemt en we een gerecht maken. Er was al vijftig jaar niet meer gekookt en ik vraag me nog steeds af wie het meest gespannen was: zij of wij! Natascha van der Stelt van Het Nederlandse koekjesboek (vol historische koekjes!) deelt twee koekrecepten met je. Was de kookcursus al uniek, met de inbreng van deze experts is hij dat helemaal.

Proosten met kweelikeur van Mevrouw Rosande in de prachtige kasteelkeuken van Kasteel Amerongen

Het lesmateriaal voor de historische kookcursus is heel gevarieerd. De artikelen kun je rustig lezen en zijn voorzien van tal van links naar nog meer informatie of leuke voorbeelden van wat besproken wordt. Bovendien zijn ze rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal. Het beeldmateriaal is onderdeel van de lesstof en geeft je bijvoorbeeld meer inzicht in wat er zoals aan zoetigheid op tafel verscheen. De cursus is daarmee ook een rijke en waardevolle bron voor liefhebbers van kunstgeschiedenis.

Elegant gezelschap rond een tafel, Bernard Picart, 1722, Rijksmuseum

In de kookvideo’s van historische recepten die we maakten zie je duidelijk hoe je stap voor stap een historische kooktechniek of bijzonder gerecht kunt maken. In de cursus zijn 15 historische recpten opgenomen die allemaal voorzien zijn van een stap voor stap uitleg en natuurlijk een foto van het eindresultaat. Daarnaast zijn er nog een aantal video’s en linkjes naar nóg meer recepten uit de achttiende eeuw.

Cursusbegeleiding

De historische kookcursus Zoetigheid in de 18e eeuw is ontwikkeld door Sem en mij, en wordt door mij begeleid. De cursus is volledig online en je kunt hem helemaal zelf, op eigen tempo, doorlopen. Hij blijft bovendien altijd beschikbaar en toegankelijk voor je. Na afronding van de cursus ontvang je een certificaat van deelname.

Meer uit de keuken van de 18e eeuw?

Ben je na het volgen van deze cursus enthousiast geworden en wil je meer weten over eten en drinken in de achttiende eeuw? Bij het boeken van de complete kookcursus De keuken van de 18e eeuw, ontvang je het aankoopbedrag van deze zoete cursus volledig retour!

Doe mee en geniet van deze smakelijke en unieke kookcursus over de zoete achttiende eeuw!

Ontbijt bij de familie Lavergn, Jean-Etienne Liotard, 1754, The National Gallery