Romeinse eieren met pijnboompitten

Romeinse eieren

Langzaamaan ontluikt de natuur in deze weken en begin ik de lente ook echt te voelen. Vraag me niet waarom, maar op een mooie lentedag heb ik vaak zin in een eitje. Deze Romeinse eieren met pijnboompitten is een van tientallen eiergerechten die aan ons overgeleverd zijn uit de oudheid. In de Romeinse oudheid was er het gezegde Ab ovo usque ad malum oftwel van ei tot appel. De Romeinse maaltijd startte vaak met eiergerechten en besloot met een fruit. Er werd gedacht dat ei de eetlust opwekte en fruit de maag sloot. Wie weet smaakt dit gerechtje je naar meer oudheid….

Het recept komt uit het Romeinse kookboek dat wordt toegeschreven aan Marcus Gavius Apicius. De Romeinse lekkerbek schrijft in het kookboek De re coquinaria over een pijnboompittensaus voor over zachtgekookte eieren. De combinatie van ingrediënten is eenvoudig, maar geeft een bijzondere smaak. Vooral de pijnpoompitjes geweekt in witte wijn geeft een verrassend andere smaak dan wanneer ze geroosterd zijn. Dit gerechtje is fris zoet-zuur met een lekker zoetje van de honing in combinatie met een zuurtje van de wijnazijn. Het verrassende zoute smaakje komt van de garum, gefermenteerde vissaus. Heerlijk als aperitiefhapje op een mooie lentedag.

Fresco met Romeinse eieren uit Pompei Huis van Julia Felix
Fresco met Romeinse eieren uit Pompei, Huis van Julia Felix

In de woorden van Apicius luidt dit recept:

Peper, lavas, gewelde pijnboompitten. Doe er honing bij, azijn, aanlengen met garum.

Recept voor Romeinse eieren

Benodigdheden
50 gram pijnboompitten
glaasje droge witte wijn
1 takje fijngehakte verse lavas of 1 theelepel gedroogde lavas
flinke snuf versgemalen lange peper
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel honing
1 theelepel garum
4 eieren

Bereiding

Doe de pijnboompitten in een schaaltje en giet er de witte wijn op. Laat de pitjes een nacht weken.

Zeef de pijnboompitjes. Doe lavas, lange peper, wijnazijn, honing en garum bij de pijnboompitjes en maal in een vijzel tot een mooi smeuïg mengsel (of pureer met de staafmixer).

Doe de eieren in een pannetje en breng het water met de eieren erin aan de kook. Kook de eitjes 3 minuten (de dooier moet halfzacht zijn), pel ze en snijd ze doormidden. Verdeel het pijnboompittenmengsel over de eieren. Versier met een fris blaadje lavas.