In de Week van de Klassieken gaan we spelen met een klassiek recept uit de oudheid. We maken Romeinse deegbakjes.
Het stijlvol serveren van de vele smakelijke Romeinse ragouts en stoofpotjes valt niet altijd mee. Het is tenslotte niets anders dan een schep vochtig voedsel wat met geen mogelijkheid in model te brengen is. Tegenwoordig hebben we daar ‘het ragoutbakje’ voor. Jaren geleden zocht ik een elegante manier om toch een Romeinse stoofpot te serveren en kwam zo op een eetbaar broodbakje met Romeinse smaak. Grappig detail: ik heb het recept (en onze foto’s) regelmatig online voorbij zien komen, waarin beweerd werd dat de Romeinen deze deegbakjes al maakten. Ach… Lezen is blijkbaar ook een kunst.
Romeins brood
Helaas zijn er maar weinig broodrecepten overgeleverd uit de oudheid. Wel zijn er veel verwijzingen naar brood, weten we welke graansoorten gebruikt werden, is bekend dat brood op smaak gebracht werd met kruiden, zaden en specerijen, weten we dat brood in verschillende vormen gemaakt werd en hoe, hoeveel en wanneer brood geconsumeerd werd. Het reconstrueren van Romeins brood vraagt dus wat kennis en ervaring met Romeinse smaken en het bakkersvak, maar biedt aan de andere kant ruimte voor creativiteit voor de hedendaagse bakker. Ik gebruikte de historische informatie om een smakelijk deeg te maken voor mijn Romeinse deegbakjes.
In mijn Historisch Bakboek en in de online Historische Bakcursus vind je een mooie selectie broden uit de oudheid.
Romeinse deegbakjes
En als je dan toch aan het spelen bent: ik gebruik replica’s van Romeins aardewerk (terra sigilata) om de deegbakjes te vormen. Wanneer ze uit de oven komen, lijken het net Romeinse schaaltjes! De Romeinse bakjes zijn knapperig als crackers. Wanneer je je Romeinse stoofpotje serveert wordt het deeg wat zachter. Zo heb je knapperige stukjes aan de bovenzijde voor wat crunch en kun je het iets zachter geworden bakje met je stoofpotje mee opeten.
Recept voor Romeinse deegbakjes
Maak meteen een voorraadje van deze knapperige deegbakjes. In een luchtdichte verpakking blijven ze een week of twee knapperig. Afhankelijk van de grootte van de vormpjes die je gaat gebruiken kun je van dit recept circa 20 bakjes maken.
Benodigdheden
400 gram tarwemeel
300 gram speltmeel
200 gram roggemeel
1 eetlepel karwijzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel anijszaad
4 eetlepels olijfolie
500 ml kokend water
(Romeinse) schaaltjes/bakjes of muffinblik
olie om in te vetten
Bereiding
Doe de meelsoorten in een kom en meng het met de zaadjes. Voeg de olie toe. Voeg langzaam het kokend water toe en mix met de mixer met deeghaken (anders verbrand je je handen!). Maak er een soepel deeg van en laat dit in plastic gewikkeld in circa 1 uur afkoelen in de koelkast.
Wil je (Romeinse) bakjes maken, zet dan je vuurvaste bakjes op de kop en vet ze goed in met een neutrale olie. Neem telkens een stukje van het deeg, rol het uit tot maximaal een ½ cm dik en leg het deeglapje over de onderkant van een schaaltje en druk het deeg goed aan. Snijd het randje bij met een pastawieltje of mes. Maak er zoveel er op je bakplaat passen of je bakjes hebt. Bak de bakjes ondersteboven in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak eerst 15 minuten. Haal de aardewerk bakjes er dan uit en zet de deegbakjes rechtop en bak nog 15 minuten. Het deeg moet helemaal droog zijn als je de bakjes uit de oven haalt.
Of vet een muffinblik in met olie. Vorm rondjes van het deeg en druk ze in de muffinvormpjes, zodat bakjes ontstaan. Bak ze 15 minuten in het muffinblik op 200 graden. Haal de deegbakjes uit het muffinblik en zet ze ondersteboven op een bakplaat en bak ze nog 15 minuten zonder blik.
Foto’s: Jeroen Savelkouls Fotografie