Vergeten kookboekje 17e eeuw

Fruit en zoetigheid als dessert

Wat liggen er nog veel culinaire schatten verborgen in archieven en op zolders. Soms stuit iemand op een oud handgeschreven kookboekje en maakt het tot zijn of haar missie om het voor de wereld toegankelijk te maken. Bewonderenswaardig, want wat een werk! Zo ontdekte ik een paar maanden geleden een uitgave van een handgeschreven receptenboek uit de zeventiende eeuw van Huys te Warmont met heerlijke gerechten en vooral heel veel konfijtrecepten. Bestudeerd en toegankelijk gemaakt door historische kookboekenverzamelaar Dobby Ferro.

Ik las het boekje in één ruk uit en genoot van de heerlijke recepten, waarvan er een hele rits op mijn wensenlijst voor experimenten terecht zijn gekomen. Wat dacht je van riemkens van queden, tabeletten van citroenen, framboose wijn, toerte van pruijniole, cleijne taertiens met confituur en geleij van druiven? Alleen de spelling is al genieten.

Stilleven met oesters van Osias Beert uit ca. 1610
Stilleven met oesters van Osias Beert uit ca. 1610

In het boekje vind je recepten voor natte en droge konfijten van allerlei fruit, zaden, kruiden en bloemen. Het geeft recepten voor taarten, pasteien, gebak, koekjes, soppen en conserveren met azijn, zout en suiker. Bovendien zijn de recepten omgeven met zeer uitgebreide achtergrondinformatie over het boekje en de tijd waarin het verschenen is.

Wil je het boekje ook graag bezitten? Neem dan contact op met Dobby Ferro voor een exemplaar via r.ferro@home.nl (slechts € 15).

Keukenboek Huys te Warmont door RN Ferro
Keukenboek Huys te Warmont door RN Ferro