Bladeren door De verstandige kok

01 De verstandige kock

Vorige week verscheen ons nieuwe boek De verstandige kock. Proef de smaak van de 17de eeuw. Hieronder laat ik je bladeren door De verstandige kok. Ik ben de gelukkige bezitter van een origineel exemplaar van dit prachtige stukje Nederlands culinair erfgoed. Mijn kookboekje dateert uit 1683 en ik laat het je heel graag zien.

De verstandige kok

De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster verscheen voor het eerst in 1667 in het boek De verstandige hovenier. In 1668 verscheen het kookboek als zelfstandige uitgave, nu vermeerderd met De Hollandtse slacht-tijdt. De uitgave telde 255 recepten die netjes geordend waren in hoofdstukjes. Een derde druk verscheen in 1669 als onderdeel van Het vermakelijck landtleven. Deze editie is gebruikt voor ons nieuwe boek. Met nog steeds maar liefst 194 recepten is dit de versie die tot 1802 in druk bleef en in een editie uit 1683 in mijn boekenkast prijkt.

De verstandige kok in een modern jasje

Ons nieuwe boek De verstandige kock. Proef de smaak van de 17de eeuw is een bewerking van dit 17de eeuwse Nederlandse kookboek door Marleen Willebrands, met een vlotte bijdrage over 17de eeuwse keukenobjecten en tafelgerei van Alexandra van Dongen. Ik nam de recepten voor mijn rekening en bewerkte er twintig tot smakelijke eigentijdse gerechten. Het boek is een must have voor iedereen die iets wil weten over gerechten, ingrediënten en eetgewoonten in de Gouden Eeuw. Interesse? Bestel het boek dan liefst hier.

De verstandige kock Willebrands, Van Dongen, Henzen

Blader door mijn kookboek uit 1683

Geniet van dit prachtige kookboekje. Het geeft een mooi beeld van wat er gegeten werd door de gegoede burgerij in de tweede helft van de 17de eeuw. Laat je er door inspireren en kook ook eens een mooi gerecht uit de Gouden Eeuw. Vind je het boek wat lastig te volgen? In mijn receptenrubriek vind je een hele serie eigentijds bewerkte recepten uit De verstandige kok. Kijk maar eens hier.

 

Lezing over de keuken van de Gouden Eeuw

Op eet!verleden Academie, het online platform voor culinaire geschiedenis, vind je een lezing over de keuken van de Gouden Eeuw. Uiteraard komt De verstandige kok er breed aan bod. Daarnaast vertel ik je over voedselproductie, de keuken, het koken en het reilen en zeilen aan tafel in de zeventiende eeuw. De lezing is bovendien geïllustreerd met kunstwerken uit de Gouden Eeuw. Lees hier meer over de lezing.