Eccles cakes

Eccles cakes

Een Eccles cake is geen cake zoals wij die kennen. Het zijn kleine ronde bladerdeeggebakjes uit Engeland die gevuld zijn met een mix van appels, gedroogd fruit en verschillende smaakmakers. De bovenkant wordt bestrooid met bruine suiker waardoor een knapperig zoet laagje ontstaat, net als bij appelflappen!

Bakkerij van Eccles cakes

Het verhaal gaat dat de gebakjes rond 1793 voor het eerst verkocht werden in het plaatsje Eccles, Greater Manchester. De bakkerij die de Eccles cakes voor het eerst verkocht stond tegenover de Eccles Parish Church en was van James Birch. Helaas is de originele bakkerij afgebroken. De huidige bakkerij is dus niet origineel, hoewel deze wel dicht bij de oorspronkelijke plek zou staan. Deze nieuwe bakkerij is sinds 1979 in bedrijf en wordt gerund door de familie Edmons. De familie zit al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw in de Eccles cakes business. Ze gebruiken nog steeds hun zeer succesvolle familierecept.

Sweet Patties

Het originele recept van Eccles cakes is waarschijnlijk gebaseerd op een recept uit het kookboek The Experienced English Housekeeper, geschreven door Elizabeth Raffald in 1769. Het kookboek bevat meer dan 900 recepten van verschillende soorten gerechten zoals soep, gebraad en kleine hapjes, maar ook tips voor het decoreren van de tafel. Het kookboek heeft een recept voor ‘sweet patties’ dat lijkt op het recept voor Eccles cakes, behalve dat er kalfspoot in zit. Of het recept ook daadwerkelijk de inspiratie voor de cakes was is niet met zekerheid te zeggen. Als er een link was tussen het recept van James Birch en dat van Elizabeth Raffald, dan heeft het de tand des tijds niet doorstaan. Van The Experienced English Housekeeper is een podcastserie gemaakt.

Elizabeth Raffald

Eccles cakes worden tegenwoordig zonder kalfspoot gemaakt en zijn gevuld met appels en heerlijk gedroogd fruit. In de achttiende eeuw, toen Raffald haar kookboek schreef, was het heel normaal om hartige en zoete ingrediënten en smaken met elkaar te combineren. Er keek in haar tijd niemand op van een kalfspoot in de ‘sweet patties’.

Sweet patties van Elizabeth Raffald

Eccles cakes worden nog steeds gemaakt met bladerdeeg, zoals in het originele recept (‘puff paste’) voor de sweet pattties. Het is niet zeker of de originele Eccles cakes met bladerdeeg gemaakt werden of met een ander pasteideeg.

Help! Brand!

Veel Britten eten hun Eccles cakes graag warm, ook al worden ze traditioneel op kamertemperatuur gegeten. Op de verpakking van Eccles cakes staat tegenwoordig de waarschuwing ‘DO NOT MICROWAVE’. Mensen warmden hun Eccles cakes op in de magnetron, waardoor er brand ontstond! De bruine suiker werd te snel heet en vloog in brand. De brandweer heeft talloze Eccles-cake-brandjes moeten blussen in Engeland. De huidige eigenaar van de Eccles cake bakkerij in Eccles zegt overigens dat ze het lekkerst zijn bij kamertemperatuur. Wil je ze toch opwarmen, dan kun je dat het beste in de oven doen. Zo blijft ook het bladerdeeg het lekkerst.

Recept voor Eccles Cakes

Het recept voor Eccles cakes is vrij eenvoudig en lijkt op onze appelflap. Voor een extra uitdaging kun je zelf bladerdeeg maken natuurlijk. Bladerdeeg (met roomboter) uit de supermarkt voldoet uitstekend. Het maken ging vrij soepel en de hele keuken rook naar sinaasappel en brandy tijdens het mixen van de ingrediënten. Heerlijk! Vers geraspte nootmuskaat is het lekkerst, maar je kunt ook gemalen nootmuskaat gebruiken.

Een recept voor gekonfijte sinaasappelschil vind je hier. En wil je zelf nog aan de slag met brandy (brandewijn), probeer dan dit recept voor kweepeerlikeur eens. De Eccles cake is een lekker gebakje met geschiedenis om snel op tafel te zetten. Eet smakelijk!

Eccles cake

Benodigdheden
2 grote appels
30 gram fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil
½ nootmuskaat, geraspt
1 eidooier
1 eetlepel brandy
120 gram krenten
8 velletjes bladerdeeg
1 ei, om te bestrijken
bruine suiker om te bestrooien

Bereiding
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Hak de gekonfijte sinaasappelschil heel erg fijn. Rasp de nootmuskaat. Doe alles in een kom.

Voeg eidooier, brandy en de krenten toe en schep door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schep een flinke eetlepel van de vulling op een velletje bladerdeeg en vouw de vier punten naar het midden toe en maak goed dicht. Druk de randjes een beetje in elkaar, zodat het pakketje goed afgesloten is. Draai het pakketje dan om en maak een opening in de bovenkant (zie foto). Herhaal dit voor de andere pakketjes.

Kluts het ei los en bestrijk er de bovenkant van de pakketjes mee. Strooi er bruine suiker op. Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de Eccles cakes in circa 25 minuten goudbruin en gaar.

Het artikel, recept en de foto’s zijn gemaakt door oud stagiaire en gastblogger Lorin Posthumus.

Eccles cake binnenkant