Het ultieme historisch eigerecht

Clonnenonne

Historische kookboeken staan vol met eigerechten. Het ultieme historisch eigerecht komt uit de middeleeuwen. Behalve de creativiteit waarmee eieren in de middeleeuwen bereid werden, mogen de namen van de recepten er af en toe ook wezen. Tijdens mijn speurtocht naar recepten voor mijn middeleeuwse kookboek viel mijn oog in een Engels kookmanuscript uit de vijftiende eeuw op clonnenonne. Een naam die we in de Lage Landen kennen als gekloven nonnen. Ze zijn vernoemd naar de dames uit het klooster. Het zijn gevulde eieren die na het vullen nog eens gebakken worden.

Onderstaande Engelse clonnenonne klonken zo mogelijk nóg verrassender. Ze hebben een hartig-zoete vulling van zuidvruchten en ham, worden door een beslag gehaald dat gemaakt is van eidooiers en vervolgens gefrituurd. Het resultaat is een gevuld eitje omwikkeld door omelet. En om het eiverhaal compleet te maken: een omelet, van eiwit en gevuld met fruit en de dooier, wordt in een Gents manuscript uit dezelfde periode monnik genoemd!

Ik vind het een briljant gerechtje en bovendien super lekker. Je kunt het ook heel makkelijk zonder de ham in de vulling maken, zodat je een vegetarische variant krijgt. Doe dan een klein snufje zout in de vulling voor het hartige smaakje.

Clonnenonne door eet!verleden
Clonnenonne door eet!verleden

Recept voor middeleeuws gevuld ei

Benodigdheden
(voor 12 stuks)
6 eieren
6 gedroogde dadels
4 gedroogde vijgen
50 gram gekookte ham (liefst biologisch)
½ theelepel ceylon kaneel
12 blaadjes salie
6 draadjes saffraan
2 eieren
30 gram tarwebloem
½ theelepel ceylon kaneel
½ theelepel zout
olie om in te frituren

Bereiding
Doe de 6 eieren in een pan met water en breng aan de kook. Kook de eieren vervolgens 6 minuten. Laat ze afkoelen, pel ze, snijd ze doormidden en haal de dooiers eruit. Bewaar de dooiers in een kom.

Snijd de dadels, vijgen en ham aan stukjes en doe samen met de kaneel in een keukenmachine of vijzel. Maal tot een pasta. Vul de eitjes met deze pasta en leg een blaadje salie op de vulling.

Week de saffraan in 2 eetlepels water totdat het water geel kleurt. Prak de 6 eidooiers in de kom fijn. Voeg de 2 eieren, saffraan met water, bloem, kaneel en zout toe en klop met een garde tot een stevig iets luchtig beslag.

Verwarm de olie tot 180 graden. Haal de gevulde eitjes volledig door het beslag en frituur de eitjes in circa 3 minuten totdat ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Foto’s: Jeroen Savelkouls