Kaasbroodjes

Kaasbroodjes 16de eeuw, Sabina Welserin

Ik zou eens wat vaker uit Duitse historische kookboeken moeten koken. Eerst maar eens even een klein hapje uit Das Kochbuch der Sabina Welserin uit 1553. In het handgeschreven kookboek van de uit Augsburg afkomstige Sabina staat dit eenvoudige, maar lekkere recept voor kaasbroodjes. De auteur was afkomstig uit een vooraanstaande handelsfamilie uit Duitsland. Haar kookboek is het oudste kookboek dat door een vrouw geschreven is, zover bekend.

Het kookboek van Sabina Welserin

Het kookboek bevat eenvoudige recepten, zoals deze, maar ook gerechten met duurdere ingrediënten en ingewikkelde bereidingswijzen. Waarschijnlijk is het een verzameling familierecepten voor alledaags gebruik en voor feestelijke aangelegenheden. Sabina heeft volgens mij flink geleend uit middeleeuwse kookboeken, vooral Italiaanse als ik de recepten bekijk: die kapoen in een glas heeft ze ongetwijfeld niet zelf bedacht en staat onder andere al in een Italiaans kookboek van eind vijftiende eeuw. Ze kleurt gerechten, bereidt een zwijnskop, vult vogels, roert in tal van sauzen, kleit met marsepein, maakt worsten en puddingen, bakt tal van taarten, pasteien en deegwaar, kookt zelfs ravioli en bovendien bakt ze lebkuchen.

Verkoper van Parmezaanse kaas in Tacuinum Sanitatis
Verkoper van Parmezaanse kaas in Tacuinum Sanitatis

Sabina’s recept voor kaasbroodjes luidt:

Als je kaasbroodjes wilt maken. Rasp dan een erg goede Parmezaanse kaas en doe er geraspt witbrood bij, tot het erg dik wordt. Roer er daarna eieren door, tot het een goed deeg wordt. Maak daarna goede ronde ballen, dezelfde grootte als gebroeide broodjes, en laat ze heel langzaam bakken, dan zijn ze klaar.

Recept voor kaasbroodjes

Benodigdheden
100 gram Parmezaanse kaas
50 gram gedroogd broodkruim of paneermeel
2 eieren

Bereiding
Rasp de kaas fijn en vermeng goed met het broodkruim. Meng er 2 eieren door tot je een deeg krijgt. Maak er balletjes of andere vormpjes van en leg deze op bakpapier op een bakplaat. Bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden in circa 15 minuten gaar.

Ook heel lekker om wat verse kruiden of specerijen door het deeg te doen. Probeer eens met fijngehakte tijm en rozemarijn of met een lepeltje staartpeper!

Kaasbroodjes van Sabina Welserin
Kaasbroodjes van Sabina Welserin