Kijkje in de keuken van de Tweede Wereldoorlog

Voedselbonnen Tweede Wereldoorlog

Ik presenteer je een nieuw online kookcollege Kijkje in de keuken van de Tweede Wereldoorlog. Het is de tweede in een reeks beknopte online historische kookcursussen over de geschiedenis van eten en drinken. Dit Historisch Kookcollege laat je kennis maken met de eenvoudige maar gezonde en creatieve keuken van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van artikelen, kookvideo’s, veel historisch beeldmateriaal en smakelijke recepten leer je over ingrediënten, het menu en grote vindingrijkheid in de keuken, waarin gezondheid, zuinigheid, koken met restjes, brandstofbesparing, moestuinieren, wildplukken, fermenteren en conserveren centraal stonden.

Historische Kookworkshops

Naast de uitgebreide online historische kookcursussen op eet!verleden Academie werk ik aan een reeks inspirerende kookworkshops. De kookworkshops bieden een combinatie van een historisch menu met achtergrondinformatie in de vorm van artikelen en kunsthistorisch materiaal. Het zijn als het ware kleine historische kookcursussen die in een dag te volgen en koken zijn. Alle gerechten uit het menu worden stap voor stap uitgelegd en gekookt in kookvideo’s waarbij ik uiteraard het historische verhaal vertel en leuke weetjes deel.

Kookcollege WOII

Het nieuwe college laat je kennis maken met voeding en gerechten in oorlogstijd. Het bevat drie uitgebreide en rijk geïllustreerde artikelen over de voedselsituatie in oorlogstijd, de veranderingen in het dagelijks menu en over creativiteit met ingrediënten. Ik heb daarnaast diverse receptenboekjes uit WOII gedigitaliseerd, die je allemaal kunt bekijken en door kunt bladeren. Deze cursus biedt een schat aan informatie, interessante weetjes en bijzondere recepten.

Ik heb uiteraard ook een smakelijk menu voor je samengesteld waarmee je kennis maakt met de oorlogskeuken. Ik neem je in kookvideo’s stap voor stap mee in de bereiding van vier gerechten, terwijl ik je van alles vertel over voeding in oorlogstijd. De recepten zijn een mooie illustratie van de veranderingen in het menu van de jaren veertig en zijn uitgezocht zodat ze vandaag de dag een smakelijke verrassing op jouw tafel zullen zijn. Bekijk de opzet van het college.

Menu Tweede Wereldoorlog

Begeleiding

Al jaren bestudeer ik de fascinerende voedselsituatie tijdens deze barre periode waarin producten schaars werden en onze voorouders al hun creativiteit uit de kast haalden om een gezond maal op tafel te zetten. De hongerwinter is bij velen bekend, maar de grote vindingrijkheid op voedselgebied in de andere vierenhalf jaar minder. Juist uit deze jaren kunnen we wat leren voor ons voedingspatroon nu. Dat is het verhaal dat ik met je deel in dit college.

Kookboek Koken in oorlogstijd

In mijn historisch kookboek Koken in Oorlogstijd. Creatief en gezond koken in de jaren ’40 vertel ik het verhaal over veerkracht en creativiteit in de keuken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Noodzakelijke ingrepen in het voedselpatroon lijken verrassenderwijs sterk op voedseltrends anno nu. Verhalen over voedselschaarste en de hongerwinter zijn al vaak verteld. Uit mijn onderzoek en gesprekken met ooggetuigen komt ook een ander verhaal naar boven. Mijn kookboek laat dat andere verhaal zien.