Bonendip uit Tweede Wereldoorlog

Bonendip Tweede Wereldoorlog

Het manuscript voor mijn nieuwe kookboek Koken in Oorlogstijd is ingeleverd bij de uitgever. Ik geef alvast een klein voorproefje met deze heerlijke bonendip uit de Tweede Wereldoorlog.

Peulvruchten hebben millennia lang tot de basis van onze voeding behoord. Voedzaam, je zit er snel van vol en bovendien kun je ze gedroogd of in blik makkelijk lang bewaren. Kookboekjes uit de Tweede Wereldoorlog staan er dan ook vol mee. Tijdens de oorlog verschijnen er veel oorlogskookboekjes vol tips voor het bereiden van maaltijden in een tijd van schaarste, eentonigheid aan ingrediënten en ontbreken van producten uit het buitenland.

Peulvruchten: Folder van de voedingsraad uit 1943
Peulvruchten: Folder van de voedingsraad uit 1943

Peulvruchten in de Tweede Wereldoorlog

Peulvruchten werden op grote schaal verbouwd in Nederland in de oorlogsjaren. De kookboeken tonen naast een keur aan gerechten voor de warme maaltijd ook toepassingen van peulvruchten voor bij de boterham. De recepten voor bonenpasta als alternatief voor het vooroorlogse broodbeleg kaas, boter en vleeswaren, vind je overal en in diverse smaakvarianten. Zoals in Onze voeding in distributietijd uit 1941, geschreven door Ria Lotgering-Hillebrand. De auteur geeft een basisrecept van een bonendip, met drie smaakvarianten.

Met een kleine eigentijdse twist zijn deze bonenpasta’s ook nu nog heerlijk voor op je boterham of als dip bij de borrel. Het is bovendien een handig recept om een restje gekookte bonen op te maken. Je kunt ze vergelijken met de hippe kikkererwtenpuree hummus (hoemoes), die je tegenwoordig in bijna iedere lunchgelegenheid en supermarkt in 1001 varianten kunt krijgen.

Recept voor Nederlandse bonendip

Benodigdheden
Basis
200 gram gekookte witte bonen
10 gram roomboter (kamertemperatuur)
1 theelepel aroma*
½ theelepel zout

*In bijna alle oorlogskookboekjes komt de smaakmaker ‘aroma’ voor. Er wordt Maggi mee bedoeld. Hoewel mijn oma het gele goedje in een geel busje onder de naam ‘aromat’ in de supermarkt ook ‘aroma’ noemde. Het is een poedertje van vooral gedroogde uien en zout. Je kunt ook wat bouillonpoeder nemen of nog beter: wat peper, zout en een handje gedroogde of fijngehakte verse kruiden.

Naar keuze
2 eetlepels fijngehakte kruiden (peterselie, selderij, kervel, geraspte ui)
2 eetlepels tomatenpuree met eventueel wat gehakte peterselie
2 eetlepels appelmoes met 1 theelepel suiker

Bereiding
Spoel de bonen goed schoon in een vergiet en laat uitlekken. Doe ze in een kom met de boter, aroma en zout. Pureer de bonen grof. Voeg nu je smaakmaker naar keuze toe en pureer nogmaals tot je een mooie gladde puree hebt. Is het mengsel te droog? Voeg dan een scheutje water toe.

Foto: Jeroen Savelkouls Fotografie