Brood in de Gouden Eeuw: Bakker Arent Oostwaard

Jan Steen, Bakker, Rijksmuseum

Brood in de Gouden Eeuw is om van te smullen. Hoewel er weinig broodrecepten overgeleverd zijn, tonen schilderijen tientallen broden en broodjes die in de zeventiende eeuw gebakken werden door professionele bakkers en thuisbakkers. Een prachtig voorbeeld van de rijke scharkering aan broden die uit de ovens van professionele bakkers kwam, is het schilderij van Jan Steen uit 1658 waarop bakker Arent Oostwaard en zijn vrouw Catharina Keizerswaard hun verse brood aanprijzen.

In deze korte video vertel ik je over de prachtige broden die te zien zijn op het schilderij van Jan Steen uit het Rijksmuseum Amsterdam.

Bakcursus Brood in de Gouden Eeuw

De video is onderdeel van de online Historische Bakcursus. De cursus neemt je mee door 4000 jaar broodgeschiedenis. Aan de hand van artikelen, kookvideo’s, beeldlezingen, historisch beeldmateriaal, interviews met deskundigen, instructiefilmpjes en downloadbare recepten leer je over historische baktechnieken, broodsoorten, kookboeken, bakkers, bakkerijen, granen, brood in het voedingspatroon, ingrediënten, brood aan tafel en de smaak van brood.

Deze zeer rijke cursus heeft een module over brood in de Gouden Eeuw, waarin recepten van historische broden als duivenkater, boffert, broodwafels en saffraanbroodjes zijn opgenomen. In de cursus speelt kunsthistorie eveneens een rol. Zo is er een bladerboek opgenomen vol met afbeeldingen op schilderijen van broden en broodjes uit de Gouden Eeuw. Je zult verbaasd zijn wat er 350 jaar geleden allemaal al gebakken werd!

Bolletjes eet!verleden

Brood in de zeventiende eeuw

Broden uit de zeventiende eeuw vind je ook in mijn Historisch Bakboek Brood. Een smakelijk bakboek vol historische informatie en de lekkerste historische broodrecepten. Het boek maakt een tijdreis van Mesopotamische platbroden uit 1750 voor Chr. tot perfecte Parijse croissants uit het begin van de twintigste eeuw. Onderweg passeren onder andere Romeins speltbrood, middeleeuws walnootbrood, ringbroodjes uit de Renaissance, saffraanbroodjes, wafels uit de Gouden Eeuw, krakelingen en Paasbrood uit de achttiende eeuw.

Brood in de Gouden Eeuw, Boffert

Paasbrood