Kookworkshops in Toscane

Historische kooksessie

In mei vinden de historische kookworkshops in Toscane weer plaats. Tijdens de Historische Kookreis Toscane koken we zo’n 50 recepten uit 2000 jaar Italiaanse geschiedenis. We verblijven op een prachtige locatie waar we in de riante keuken, met de houtgestookte oven en in de buitenkeuken van vijf kookworkshops en een pizzaworkshop gaan genieten.

Kookworkshops in Toscane

Vijf uitgebreide kookworkshops vormen de kern van de kookreis. Tijdens de kookworkshops ontdek en proef je de Italiaanse keuken van oudheid tot en met twintigste eeuw. In de eerste kooksessie reizen we 2000 jaar terug in de tijd en koken we uit het enige overgeleverde kookboek uit de oudheid. Een gevarieerd menu van allerlei verschillende kleine gerechtjes laat je de ingrediënten, kooktechnieken en smaken uit de Romeinse tijd ervaren.

In de tweede sessie staat de middeleeuwse keuken centraal. Er zijn een aantal zeer smakelijke kookmanuscripten uit de veertiende en vijftiende eeuw overgeleverd, waaronder een Toscaans kookmanuscript. Ik bekeek het originele exemplaar van dit bijzondere handgeschreven kookboek in de bibliotheek in Bologna en geloof me: je zult verwonderd zijn over de vernuftige recepten die ruim 500 jaar geleden in Italië al op tafel stonden.

Ravioli naar middeleeuws recept

De Renaissance is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur een hoogtepunt in de Italiaanse geschiedenis. Ook op culinair vlak werden er meesterwerken gecreëerd. We koken uit een aantal bijzondere kookboeken die samengesteld zijn door echte maestro’s uit de Italiaanse keuken. De gerechten zitten vol verhalen. Helemaal bijzonder is dat deze kookworkshop plaatsvindt in een originele zestiende-eeuwse keuken! We koken op open vuur in de haard van 450 jaar oud. Een unieke gelegenheid die speciaal voor deze kookreis mogelijk wordt gemaakt en je nooit in je leven meer meemaakt.

Kookworkshop Italie, Koken in keuken uit 16de eeuw

Kookworkshops Italie, Koken in oude keuken

De zeventiende en achttiende eeuw zijn onderwerp van de vierde kooksessie. Producten uit de nieuwe wereld worden langzaamaan geïntroduceerd, zoals de tomaat en chocolade. Ook is het de periode waarin kooktechnieken steeds uitgebreider worden en gerechten als ijs en fijn gebak hun intrede doen.

Kookworkshops in Toscane

Met alle kook- en historische kennis die je in de vier Toscaanse kookworkshops opgedaan hebt, word je in de laatste kookworkshop uitgedaagd om zelf recepten uit de negentiende en twintigste eeuw te interpreteren en er een mooie creatie van te maken. Dat gaat zeker lukken!

Kookworkshop pizza maken

Een kookreis in Toscane is niet compleet zonder een pizzaworkshop. Ik leer je goed pizzadeeg maken en de foefjes om een goede pizza uit de houtgestookte oven te krijgen. Terwijl het houtvuur in de oven brandt maken we het deeg. De pizzatopping bepaal je zelf en shoppen we bij elkaar tijdens ons bezoek aan een lokale markt. Je bakt de pizza zelf in de pizza-oven, dus stroop je mouwen maar alvast op!

Pizzadeeg maken

Pizza maken uit de houtoven in Italië

Pizza bakken in de houtoven

Kooktechnieken tijdens kookworkshop

Iedere tijdsperiode in de Italiaanse geschiedenis wordt gekenmerkt door mooie ingrediënten, eigen smaakmakers, unieke smaakcombinaties en verschillende kooktechnieken. Zo leer je onder andere diverse pastasoorten maken, maar ook risotto, worst en ijs. We zullen ook veel bakken tijdens de kookweek. Behalve pizza maken we ook brood en diverse pasteien. Je bent dus verzekerd van heel veel culinaire inspiratie tijdens de gevarieerde kookworkshops.

Kookworkshop in Toscane, pastei

Geschiedenis in de Toscaanse kookworkshops

Iedere kookworkshop begint met een kort college over de culinaire geschiedenis van het betreffende tijdvak. Bij iedere tijdperiode toon ik een uitgebreide beeldpresentatie van historische schilderijen, prenten en objecten. Hiermee krijg je een goede kijk op de periode waaruit we gaan koken.

Stilleven van Cristoforo Munari, 17e eeuw
Stilleven van Cristoforo Munari, 17e eeuw

Daarnaast ontvang je een boek over de geschiedenis van de Italiaanse keuken, dat ik speciaal voor deze reis schreef. Het boek is een mooi naslagwerk met de belangrijkste onderwerpen uit de Italiaanse culinaire historie.

Geschiedenis Italiaanse keuken

Méér dan alleen kookworkshops

Naast de kookworkshops gaan we in Toscane ook op pad om culinair erfgoed te bekijken, onder andere tijdens onze dag in Florence. We gaan uit eten op diverse locaties en doen boodschappen op de markt.

Lijkt deze historische kookweek je wat? Bekijk dan deze impressie van een van de reizen in 2022 of de reis in 2019. De reis vindt jaarlijks plaats in mei.

Kunstreis en Cultuurreis Italië

Lunch bij Biago Pignatta, Villa La Ferdinanda