Oliebollen uit de 18e eeuw

oliebollen 18e eeuw

Ieder jaar experimenteer ik met een historisch recept voor oliebollen. Dit jaar koos ik voor de zeer rijk gevulde olykoeken uit het kookboek De volmaakte Geldersche keukenmeid uit de achttiende eeuw. Stevige bollen waar je niet snel een schaal van leeg eet, maar die met een decadent zware vulling en bomvolle smaak een ware traktatie zijn. Ik hoop dat jij er ook van gaat genieten met de feestdagen!

Eerder bakte ik Romeinse oliebollen, oliebollen met kaas uit de zestiende eeuw en oliekoecken van De verstandige kock uit 1683. Via de linkjes naar deze recepten vind je meer informatie over de geschiedenis van de oliebol.

Oliebollen uit de 18e eeuw

In 1756 schrijft de auteur van De volmaakte Geldersche keukenmeid:

Hoe men Olykoeken bakt. Neemt twee Kannen Tarwe meel, een halve kan Grutte meel, anderhalf pond Corinten, anderhalf pond Rozynen, wat Caneel, een Notemuscaat, de Gest met zuyker gemengt, 8 loot Sucade, een half pond Amandelen aan streepjens gesneden, 4 Eyeren, dik met zoete melk beslagen als een Zuster, laat den Oly wel uytbraaden, en laatze daar in gaar koken.

De schrijfster gebruikte geen gedroogde gist, maar biergist in de recepten. Zo ook voor de olykoeken. Kun je er aan komen, gebruik dan 1 flinke eetlepel biergist in plaats van de gedroogde gist.

Oliebollenkraam Christiaan Meijer 1803-1808
Oliebollenkraam Christiaan Meijer 1803-1808

Benodigdheden
(voor circa 20 stuks)
400 ml melk
7 gram gedroogde gist
1 eetlepel suiker
2 eieren
250 gram tarwemeel
250 gram gerstmeel
2 theelepels kaneel
1 theelepel nootmuskaat
200 gram krenten
200 gram rozijnen
50 gram sukade, in stukjes
75 gram amandelstaafjes (of grof gehakte amandelen)

Zonnebloemolie om te bakken

Bereiding
Maak de melk lauwwarm. Doe de gist en suiker in een grote kom en voeg een plensje melk toe. Laat 5 minuten staan, zodat de gist gaat werken.

Voeg de rest van de melk, ei, bloem en specerijen toe en mix goed door elkaar met een mixer. Mix het beslag zo’n 10 minuten, totdat het mooi gaat glimmen.

Spatel de krenten, rozijnen, sukade en amandelen erdoor. Dek de kom af met een natte doek en laat minimaal 30 minuten rijzen op een warme plaats (bijvoorbeeld in een lauwe oven op circa 30 graden).

Verwarm ondertussen de olie tot 180 graden.

Als het beslag goed gerezen is, spatel het dan nog een keer voorzichtig door. Schep hoopje beslag in de hete olie en bak de oliekoecken in een paar minuten gaar en goudbruin. Keer ze halverwege.

Bestrooi royaal met poedersuiker en een beetje kaneel.