Romeins bacchanaal

Romeins bacchanaal

De Romeinenweek werd dit jaar feestelijk geopend met de Nacht van de Romeinen in Museum Het Valkhof. We kookten tijdens deze swingende avond een Romeins diner voor een heus Romeins bacchanaal. De vraag vooraf was om het ‘zo Romeins mogelijk’ te ontwikkelen. De organisatie regelde ligbanken, kleine tafeltjes en decor, terwijl ik langs honderden recepten uit de oudheid scrolde om een bestek- en serviesloos diner voor ‘beginnende aanliggers’ samen te stellen.

Romeins menu

Op fresco’s en mozaïeken van eetscènes uit de oudheid zijn voornamelijk kleine (mooi versierde) tafeltjes te zien, bezaaid met kleine schaaltjes, kommetjes en bordjes. Het komt overeen met recepten uit de Romeinse tijd, die zeer regelmatig kleine hapjes noemen: balletjes van vlees of vis, gevulde wijnbladeren en deegflapjes, puddinkjes, koekjes, broodjes enzovoorts. Hapklare brokjes dus: mezze of tapas, zo je wilt. Niet zo gek als je bedenkt dat je met aanliggen op één arm steunt. Dan blijft er nog maar één over om mee te eten en drinken. Een batterij aan bestek is verre van handig. We selecteerden voor de gasten van het bacchanaal dan ook fingerfood…dat niet teveel zou druipen van marinades, dressings en sauzen. Een aardige uitdaging zo bleek, maar uiteindelijk een omvangrijk menu in drie gangen en met maar liefst twaalf gerechten.

Met dank aan Gerard van Roekel Fotografie.

Start bacchanaal. Foto: Gerard van Roekel
Start bacchanaal. Foto: Gerard van Roekel

Menu Romeins bacchanaal

Eerste gang: gehaktballetjes met moerbeien en pijnboompitten, rolletjes van druivenblad met vulling van gerookte makreel en kaas, duivelsdrekeitjes en gemarineerde artisjokken. Met een beker conditum.

Eerste gang van het Romeins bacchanaal. Foto: Gerard van Roekel

Tweede gang: huisgemaakte Lucaanse worstjes, kip met dillesaus, gedresseerde bietjes, wortel met komijn. Met een beker mulsum.

Tweede gang van het Romeinse bacchanaal
Tweede gang van het Romeinse bacchanaal

Derde gang: honingcake, sesamkoekjes met honing, gevulde dadels met lange peper en gemarineerde meloen met garum. Met een beker rosatum.

Derde gang van het Romeins bacchanaal
Derde gang van het Romeins bacchanaal
De buikjes zijn rond
De buikjes zijn rond