Online Bakcursus: Brood in de Oudheid

Panis Quadratus

In mijn nieuwe online bakcursus Brood in de Oudheid duik je in de broodgeschiedenis van de Griekse en Romeinse oudheid. Je leert over granen en ingrediënten, over bakkerijen en bakkers, over broden en baktechnieken. Daarnaast is er aandacht voor brood in de keuken en komen er een aantal verdiepende thema’s aan bod.

De online bakcursus bestaat uit ruim 20 lessen in vier modules. De lessen zijn een mix van artikelen, video’s, originele tekstbronnen, archeologische vondsten en historisch beeldmateriaal. Je ontdekt het oudste broodrecept en kijkt in de ogen van een Romeinse bakker. Je maakt een wandeling door een Romeinse bakkerij en leert hoe je heerlijke antieke Griekse en Romeinse broden maakt. En de beroemde panis quadratus? Die heeft geen geheimen meer voor je na deze cursus. De lessen geven je vele uren leer- en bakplezier.

Dobbelstenen Romeins brood

Opzet van de online bakcursus

De bakcursus start met een aantal handvatten voor het bereiden van deeg, het rijsproces en het bakken van brood met onder andere zuurdesem. Om je dit proces en de achtergrond daarvan te laten zien, hebben we een serie video’s met praktische handvatten gemaakt. Daarna volgt een module over bakkers en bakkerijen in de oudheid. De artikelen in deze module worden geïllustreerd met onder andere video en archeologische vondsten. In het derde hoofdstuk leer je antieke broodtypen kennen én bakken. Stap voor stap recepten en een aantal kookvideo’s laten je zien hoe jij in je eigen oven succesvol Griekse en Romeinse bakt. De laatste module biedt verdieping op de thematiek en laat onder andere zien welke rol brood speelde in de Romeinse maatschappij en aan tafel en hoe brood ook volop in de keuken gebruikt werd tijdens het bereiden van Romeinse maaltijden. Naast broodrecepten biedt de online bakcursus dan ook vele verwijzingen naar Romeinse kookrecepten.

Bekijk hier het curriculum van de bakcursus.

Broodrecepten uit de oudheid

Wie denkt even wat broodrecepten uit antieke kookboeken bij elkaar te sprokkelen, komt bedrogen uit. Er zijn nauwelijks broodrecepten overgeleverd. Voor deze bakcursus zijn dan ook diverse bronnen gebruikt om tot mooie antieke broodrecepten te komen. Niet alleen tekstbronnen, maar ook beeldmateriaal en vooral de archeologie waren belangrijk bij het samenstellen van deze cursus.

Recepten

Alle recepten die verwerkt zijn in de cursus zijn een interpretatie van een historische bron. Ieder recept wordt geïllustreerd met de originele bron en een moderne bewerking. De bewerkingen zijn tot stand gekomen door vele experimenten. Ook zijn alle broden gefotografeerd door Jeroen Savelkouls, zodat je het eindresultaat kunt zien. Bij enkele broodrecepten maakten we een bakvideo om je wat meer informatie te kunnen geven.

Historisch Bakboek gratis

Deelnemers aan de bakcursus Brood in de Oudheid ontvangen het digitale Historisch Bakboek gratis! Dit smakelijke en leerzame bakboek is geschreven voor nieuwsgierige bakkers en bakgrage geschiedenisliefhebbers. Naast 15 historische broodrecepten, geeft het bakboek veel informatie over bakgeschiedenis en stap-voor-stap uitleg over baktechnieken.

Cursusbegeleiding

De online bakcursus Brood in de Oudheid is ontwikkeld en wordt begeleid door mij. De cursus is volledig online ontwikkeld en je kunt hem helemaal zelf, op eigen tempo, doorlopen als je dat wilt. Binnenkort wordt een chatfunctie toegevoegd, waarin cursisten met mij en onderling contact kunnen hebben en ervaringen kunnen delen. Natuurlijk ben ik tot die tijd (en daarna) altijd bereikbaar en beschikbaar op vele manieren om je vragen te stellen en jouw ervaringen te delen. Na afronding van de cursus ontvang je van mij een certificaat van deelname.

Walnootbrood

Brood in de Oudheid is onderdeel van Historische Bakcursus

De online bakcursus Brood in de Oudheid is in zijn geheel opgenomen in de Historische Bakcursus. Mocht je na het volgen van de bakcursus over de oudheid ook de Historische Bakcursus met nog eens 1500 jaar meer broodgeschiedenis willen volgen, dan ontvang je het aankoopbedrag van de cursus Brood in de Oudheid als korting op de Historische Bakcursus.