Kandeel voor Sinterklaas

Jan Steen, De kandeelmakers, circa 1665, Mauritshuis

Het was weer lekker experimenteren met historische recepten voor de historische Sinterklaasworkshop. Ik dook in oude kookboekjes van 17e, 18e en 19e eeuw op zoek naar mooie baksels en snoepgoed met een relatie met Sinterklaas en de decembermaand. Speculaas, kruidkoek, pepernoten, kruidnoten, letterkoekjes, wafeltjes, hylikmaker, borstplaats, suikerbeestjes, duivenkater…genoeg te vinden. Maar wat drink je daar nou bij op het ‘heerlijk avondje’, anders dan chocolademelk?

Ik zocht naar iets verwarmens, iets kruidigs, iets met lekkere specerijen….en moest aan kandeel denken. Een drankje dat in vervlogen eeuwen aan kraamvrouwen werd gegeven om aan te sterken. Je kunt het nog steeds kopen, maar het is vaak een dikke veel te zoete ‘vla’ die soms niet eens uit de fles wil komen. Het was alweer even geleden dat ik het zelf maakte, dus ik dook in De verstandige kock, een Nederlands kookboekje uit de 17e eeuw, en vond daar wat ik zocht. Een mooie kruidige en romige kandeel op basis van rijnwijn. Niet te zoet, niet te dik, heerlijke specerijensmaak en perfect bij de Sinterklaasbaksels. Het is heel makkelijk te maken en je zet er echt iets bijzonders mee op tafel.


Kandeel uit De verstandige kok
Kandeel uit De verstandige kok

Kaneel – Recept

Benodigdheden
325 ml rijnwijn (witte friszure wijn)
325 ml water
3 eidooiers
100 gram suiker
¼ theelepel kruidnagel
¼ theelepel foelie
¼ theelepel nootmuskaat
1 theelepel kaneel

Bereiding
Doe het water met de wijn en de eidooiers in een pan en klop goed door met een garde. Zet de pan op het vuur en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur lager en voeg de suiker, kruidnagel, foelie, nootmuskaat en kaneel toe. Klop het goed door tot het mengsel glad is. Laat het een paar minuutjes pruttelen en roer regelmatig. Klop tenslotte flink totdat het mengsel gaat schuimen. Serveer het warm in kleine glaasjes.

Dit recept is opgenomen in mijn Kookboek van de Gouden Eeuw.