Kandeel voor Sinterklaas

Jan Steen, De kandeelmakers, circa 1665, Mauritshuis

Jarenlang gaf ik kookworkshops met historische Sinterklaasrecepten in mijn historisch kookatelier in Nijmegen. Ik dook in oude kookboekjes van de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw op zoek naar mooie baksels en snoepgoed met een relatie met Sinterklaas en de decembermaand. Speculaas, kruidkoek, pepernoten, kruidnoten, letterkoekjes, wafeltjes, hylikmaker, borstplaats, suikerbeestjes, duivenkater…genoeg te vinden. Op het heerlijk avondje drink je daar natuurlijk een lekkere (historische) chocolademelk bij. Maar er is nog een drankje uit onze culinaire geschiedenis die uitstekend past bij het Sinterklaasfeest.

Kandeel

Ik zocht naar iets verwarmends, iets kruidigs, iets met lekkere specerijen….en moest aan kandeel denken. Een drankje dat in vervlogen eeuwen aan kraamvrouwen werd gegeven om aan te sterken. Je kunt het nog steeds kopen, maar het is vaak een dikke veel te zoete ‘vla’ die soms niet eens uit de fles wil komen. Het was alweer even geleden dat ik het zelf maakte, dus ik dook in De verstandige kock, een Nederlands kookboek uit de zeventiende eeuw. Het boek geeft een recept voor een mooie kruidige en romige kandeel op basis van rijnwijn. Niet te zoet, niet te dik, heerlijke specerijensmaak en het past perfect bij de Sinterklaasbaksels. Het is makkelijk te maken en je zet er echt iets bijzonders mee op tafel.

Kandeel uit De verstandige kok

Recept voor kandeel

Benodigdheden
325 ml rijnwijn (witte friszure wijn)
325 ml water
3 eidooiers
100 gram suiker
¼ theelepel kruidnagel
¼ theelepel foelie
¼ theelepel nootmuskaat
1 theelepel ceylon kaneel

Bereiding
Doe het water met de wijn en de eidooiers in een pan en klop goed door met een garde. Zet de pan op het vuur en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur lager en voeg de suiker, kruidnagel, foelie, nootmuskaat en kaneel toe. Klop het goed door tot het mengsel glad is. Laat het een paar minuutjes pruttelen en roer regelmatig. Klop tenslotte flink totdat het mengsel gaat schuimen. Serveer het warm in kleine glaasjes.

Dit recept is opgenomen in mijn Kookboek van de Gouden Eeuw.