Kookcursus in Italië

Kookcursus in Italië

Ieder jaar in mei organiseer ik een kookcursus in Italië. Een week lang koken we de sterren van de hemel en neem ik je mee in de geschiedenis van de Italiaanse keuken. De kookcursus vindt plaats in een prachtig oud landhuis in Toscane waar naast twee riante keukens ook een houtoven en uitgebreide barbeque-faciliteiten aanwezig zijn. Als kers op de taart koken we tijdens deze Italiaanse kookcursus ook eenmaal in een originele keuken uit de Renaissance.

Kookcursus in Italië

De kookcursus in Italië van eet!verleden is niet zomaar een kookcursus. In deze kookweek koken we historische Italiaanse gerechten uit eeuwenoude kookboeken. In vijf kookworkshops maak je kennis met de antieke Romeinse keuken, middeleeuwse gerechten, de keuken van de Renaissance, recepten uit de zeventiende en achttiende eeuw en tenslotte gerechten uit de negentiende en twintigste eeuw.

Kookcursus Italië

Historische Italiaanse kookboeken laten oude kooktechnieken en bijzondere ingrediënten zien. Daar werden verrassende gerechten mee gemaakt die zeker voor de tafel van nu nog veel inspiratie bieden. Je leert een aantal van deze oude kookboeken kennen en ziet welke parels aan gerechten ze herbergen. Je ontdekt in deze kookcursus in Italië dan ook de geschiedenis achter gerechten waar Italië zo bekend om is en waar Italianen zo trots op zijn.

Gerechten tijdens de kookcursus in Italië

De Italiaanse kookcursus is zeer gevarieerd. We koken in een week tijd maar liefst zo’n vijftig gerechten. Natuurlijk leer je pasta maken, diverse soorten zelfs. Ook risotto en polenta komen aan bod, evenals het maken van worst, roomijs en sorbet. We koken niet alleen, maar bakken ook veel. We maken onder andere broden, bolletjes, focaccia, farinata en castagnaccio, deels uit de houtoven. De oven gebruiken we ook voor onze pizza workshop. In deze speciale bakworkshop leer ik je de kneepjes van het vak. Je zult verbaasd staan over de fantastische pizza die jij zelf uit de oven tovert.

Pizza maken uit de houtoven in Italië

In deze kookcursus zetten we een stap extra als het om bakken gaat. Ik leer je hoe je prachtige grote pasteien en kleine paseitjes kunt maken, de pronkstukken uit de historische keuken. Ze horen bij écht bij de geschiedenis van de Italiaanse keuken. Antieke bakvormen zorgen voor een extra spectaculair resultaat.

Kookworkshop in Toscane, pastei

Meer dan een kookcursus

Tijdens de historische kookcursus in Italië doen we veel meer dan alleen koken. We gaan ook buiten de deur uit eten om te proeven wat Italiaanse chefs te bieden hebben. Daarnaast gaan we op stap en bezoeken Florence, twee Medici villa’s, een middeleeuws stadje en een oud gasthuis en klooster. De locaties zijn met zorg uitgezocht. Hier zie je nog volop sporen van de kookgeschiedenis van Italië.

Kookvakantie Toscane Italië

Kookcursus Italië, Medici villa

Dineren tijdens kookcursus Italië

Voor de kookcursus gebruiken we de mooiste producten en ingrediënten die we kunnen vinden. Een bezoek aan een lokale markt is dan ook een must. Voor wie er net zo van houd als ik, kan ook mee naar de (gigantische) supermarkt om mooie droogwaar op de kop te tikken. De wijnen komen bovendien van lokale producenten.

Kookcursus Italië

Inkopen op de markt in Italië

Begeleiding van de Italiaanse kookcursus

Ik organiseer en begeleid de kookcursus in Italië zelf. Als culinair historica heb ik jarenlange ervaring in het geven van historische kookworkshops. Ik doe veel onderzoek naar de geschiedenis van de Italiaanse keuken, experimenteer veel met eeuwenoude Italiaanse recepten en schreef er inmiddels aardig wat over in boeken en magazines. Ik ken de regio waar we verblijven erg goed en heb er tientallen culinaire bezoeken afgelegd en adresjes verzameld. Hier gaan we er een aantal van bezoeken en bekijken.

Historische Kookreizen eetverleden

Heb je interesse in deze unieke en verrukkelijke kookcursus in Italië? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie. Voor een foto-impressie van de reis in 2019 kun je hier een kijkje nemen. Een beeldverslag van een van de reizen in 2022 vind je hier.