Koken uit Oorlogstijd met #Vteam

Hatoma

Afgelopen weekend was ik uitgenodigd door het #Vteam om samen te koken uit oorlogstijd. Het #Vteam is een groep kinderen en jongeren die zich inzet voor vriendschap, vrede en vrijheid door anderen te helpen en volwassenen te vertellen hoe ze de wereld een beetje mooier maken. Met zo’n 25 #Vteamers dook ik de keuken in om hen iets te vertellen over voedsel in oorlogstijd en een lunch te bereiden met gerechten uit oorlogskookboekjes.

Kookworkshops en lezingen met kinderen hebben altijd een leuke dynamiek. Dat was zeker zo met deze leuke groep kids die aan de lopende band vragen stelden over de voedselsituatie in de Tweede Wereldoorlog. Er werd volop geraspt, geschild, gehakt, geroerd, gesneden, gekookt en gebakken om voor 50 man een voedzame lunch te maken.

Op het menu stond pompoensoep, een ‘nieuwe’ groente in de jaren ’40, die met schil werd bereid en waarvan de pitjes zorgvuldig schoongemaakt en vervolgens gepoft werden. De broodjes met vegetarische haverhamburger en zelfgemaakte mayo vielen zeer goed in de smaak en gingen allemaal op. Alternatief broodbeleg voor vleeswaar, kaas en boter (die schaars werden in WO2) was er in de vorm van witte bonen ‘hummus’ en hatoma, een broodsmeersel van haver en tomaat. De tranen biggelden over de wangen van de #Vteamers die al die uien gesneden hebben! Ik had te doen met het groepje dat maar liefst vijf kilo aardappelen raspte voor aardappelkoekjes, een soort rösti. Tenslotte was er een toetje in de vorm van chocoladevla. Niet makkelijk om in zo’n grote hoeveelheid te maken, dus met wat klontjes. Maar zoals de kinderen zelf al zeiden: “in de oorlog aten ze dat echt wel op!”

Het #Vteam maakte een video van de dag. Bekijk hem hieronder!