Historisch Kaasplankje

Schilderijen uit de zeventiende eeuw staan er vol mee: kaas. De prachtige maaltijdstillevens van Nederlandse [...]

Masteluin – Middeleeuws brood

De masteluin is misschien wel het bekendste broodtype uit de middeleeuwen. Het brood was niet [...]

Rome sweet Rome

Romans were sweet tooth. But how sweet was sweet in ancient Rome? The answer to [...]

Online Bakcursus: Brood in de Oudheid

In mijn nieuwe online bakcursus Brood in de Oudheid duik je in de broodgeschiedenis van [...]

Toosten met champagne

Waar komt de traditie van toosten met champagne vandaan? Dat is niet zo eenvoudig aan [...]

Oliebollen uit de 18e eeuw

Ieder jaar experimenteer ik met een historisch recept voor oliebollen. Dit jaar koos ik voor [...]

De oudste bubbelwijn

Wist je dat champagne, ontstaan in de zeventiende eeuw, helemaal niet de oudste mousserende wijn [...]

Dennegebak – Gefrituurde kerstboompjes

In historische kookboeken zijn gerechten met de aanduiding ‘kerst’ helaas schaars, maar dit achttiende-eeuwse dennegebak [...]

Middeleeuwse stoofpeertjes

In de Forme of Cury, een Engels kookboek uit circa 1390, staat een smakelijk recept [...]

80 jaar oude Sinterklaasrecepten

In 1939 startte Fien de Vogel een kookschriftje waarin zij heerlijke recepten noteerde, waaronder een [...]